Foto rechtzetten

Aan de horizon van een foto is vaak al te zien hoeveel aandacht iemand aan het nemen van een foto heeft besteed. Staat deze scheef dan is de foto – artistieke bedoelingen daargelaten – waarschijnlijk in de gauwig- en slordigheid genomen, zoals dat vaak gaat in deze jachtige tijd. Vaak is het mooier de horizon even recht te zetten, dat doe je door ‘m te roteren.

Open een foto met een mooie scheve horizon, bijvoorbeeld zoiets.

DSC_1986.JPG.werkkopie.org.500px

Klik in de gereedschapskist op het roteer-icoontje

gereedschapskist.roteericoon

of gebruik de sneltoets Shift+R, of menu Gereedschap – Transformatie – Roteren.

Het venster met de gereedschapsopties ziet er nu zo uit:

gereedschapsopties.rechtzetten

Kies bij Richting in plaats van Normal (Forward) voor Corrective (Backward).

Een foto die geroteerd wordt, loopt per definitie uit z’n kader. Anders gezegd, een deel van de foto zal buiten beeld vallen. Bij de optie Knippen kun je aangeven wat GIMP moet doen: Adjust, Clip, Crop to result of Crop with Aspect.

De eerste twee lijken hetzelfde resultaat op te leveren, Crop to result wil zeggen dat het resultaat zo wordt bijgesneden dat je rondom het gehele beeld een witrand ziet (als de achtergrondkleur tenminste op wit stond). Crop with Aspect doet hetzelfde maar respecteert ook nog eens de oorspronkelijke lengte- en breedteverhouding.

adjust.etc

Zoals in de afbeelding te zien is, zul je een uitsnede gemaakt met de eerste twee opties alsnog moeten bijsnijden. Wil je dit niet, gebruik dan de derde of vierde optie.

Bij Guides kun je kiezen welk soort hulplijnen je in beeld wilt hebben, zoals een grid of de gulden snede. Het aantal hulplijnen aanpassen is soms handig om een van de lijnen precies op de horizon te plaatsen.

Tot slot, in het midden staat een ‘roos’ (zo eentje van een schietschijf), dat is het middelpunt van de rotatie. Die kun je over de foto verplaatsen, zie maar eens wat er gebeurt als je ‘m in een hoek zet.

roteerpunt