Rondleiding G’MIC

Het extra te installeren pakket gimp-gmic breidt GIMP uit met honderden filters, waarvan een deel interessant is voor fotografisch gebruik. Je kunt de werking van de filters ook eerst online uitproberen, dus zonder iets te hoeven installeren. Een korte rondleiding.

G’MIC staat voor GREYC’s Magic for Image Computing en is voor een groot deel gemaakt door David Tschumperlé, onderzoeker aan het GREYC-instituut (Groupe de Recherche en Informatique, Image, Automatique et Instrumentation de Caen) in het Franse Caen. Een groot deel van deze filters is ontwikkeld voor wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld om patronen aan het licht te brengen in een afbeelding zoals een MRI-scan, die op het eerste gezicht alleen maar ruis lijkt te bevatten. Dit verklaart ook waarom sommige filters vanuit fotografisch oogpunt moeilijk of niet te begrijpen zijn.

Maar veel filters zijn wel degelijk interessant voor fotografen, zoals de vele ruis- en scherptefilters, een zwartwitfilter dat in z’n eentje bijna weer een volwaardig beeldbewerkingsprogramma is en de kleurenfilters. Doordat vrij veel filters vele opties bieden, zijn de mogelijkheden vrijwel onbeperkt.

gmic.voorpagina

Verder kun je je lol op met de optie Filmemulatie, waarmee je je foto’s de ‘look’ van analoog filmmateriaal kunt meegeven, uitgebreide spiegeleffecten, fotoprojecties (op een kubus bijvoorbeeld), kaders en decoraties en nog zo het een en ander – nee, nog heel héél veel meer!

O ja, en dat tijgertje in de afbeelding hierboven is Gmicky, de mascotte van G’MIC. Hij is beste vrienden met Wilber, de mascotte van GIMP die je linksboven vindt en die je op alle pagina’s op deze site toelacht.

gmicky.wilber

Overigens was G’MIC vroeger bekend onder de naam GREYCstoration, maar dat wordt niet meer onderhouden. Na installatie is G’MIC te vinden in het menu Filters, onderaan.

Zie het menu bovenaan voor een bespreking van enkele fotografisch zeer bruikbare GMIC-filters.

G’MIC online!

Alle filters van G’MIC zijn ook online uit te proberen, desgewenst ook met je eigen fotomateriaal. Ga daartoe naar

https://gmicol.greyc.fr/

gmic.online

Door een filtergroep open te klappen en je muis op een van de filters te plaatsen, zie je onderaan het scherm een klein voorbeeld van wat het filter doet. Overigens biedt de GMIC-versie die je in GIMP installeert meer filters (404 op het moment van schrijven) dan de onlineversie (die 301 aangeeft).

Meer informatie over David Tschumperlé is te vinden door op de volgende link te klikken.

https://tschumperle.users.greyc.fr/

Onlangs is hij ook een (Engelstalig) blog over beeldbewerking met louter opensource software gestart, zie hier:

http://opensource.graphics/about/