G’MIC: filmsimulatie

Met de optie Filmsimulatie (of -emulatie) van G’MIC kun je je foto’s de ‘look’ van analoog filmmateriaal meegeven. Je kunt onder meer kiezen uit zwartwit, kleur, omkeerfilm en instantfilm.

De film- en korrelkarakteristieken die hiervoor gebruikt worden, zijn verzameld door Patrick David (zie link onderaan), een bekend figuur in GIMP-land. Een groot voordeel van deze optie is dat je een ‘contactdruk’ kunt maken met alle effecten van een bepaalde groep films op één foto. Die kun je bewaren, desgewenst uitprinten en op je gemak bekijken. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit.

gmic.kleurendia.collage.50pct

Om zo’n contactdruk te maken, ga je in het G’MIC-venster naar het tabje Film emulation en vervolgens klik je op [collages].

gmic.filmsimulatie.collage.maken

Je kunt daar kiezen uit meerdere groepen. De twee Instant-groepen bevatten de beeldkarakteristieken van verschillende Polaroid-films (PX680, PX70, etc.) en twee Fuji-films. De drie negatiefgroepen bevatten enkele films van Agfa, Fuji en Kodak en een Lomo-film. Hier vind je zowel zwartwit- als kleurenfilms. De sectie Print films bevat enkele cinemafilms, in de sectie Slides vind je diamateriaal, bij User-defined kun je je eigen ‘clut’ gebruiken (Huh? Clut is kort voor color lookup table; filmkarakteristieken worden in clut’s vastgelegd. Hoe je dat doet is nogal technisch, zoek op internet naar ‘clut’ om hier meer over te weten te komen). Various tot slot bevat een reeks beeldeffecten, zoals 60’s, lomo, faded (vervaagd) of vintage. Sommige effecten zijn aardig, andere lelijk, smaken verschillen.

Aan de rechterzijde van het G’MIC-venster geef je op hoe groot je de voorbeeldfoto wilt hebben, in hoeveel kolommen ze moeten worden neergezet en hoe groot het lettertype moet zijn dat de filmsimulatie aanduidt. Het aanmaken van zo’n contactafdruk is in een mum van tijd gedaan.

Downloaden

De eerste keer dat je een contactdruk wilt maken, moeten eerst de betreffende profielen van die groep worden gedownload. Je kunt ook in één keer alle profielen downloaden; op het moment van schrijven gaat dat om een kleine 90MB. Die optie vind je onderaan bij Film emulation: download all presets. Is dat eenmaal én eenmalig gedaan, dan kun je ze voortaan ook gebruiken zonder internetverbinding.

Polaroid PX-70

Stel je wilt de look van een Polaroid PX-70 print aan je eigen foto toevoegen. Klik onder Filmemulatie op Instant (consumer), dan rechtsboven bij de Presets kies je voor deze film. Zoals je in het voorbeeldvenster kunt zien, krijgt je foto nu meteen dat typische Polaroid-uiterlijk.

gmic.polaroid.px70

Onder de Preset zie je een stel schuiven. De bovenste, Opacity (of opaciteit in het Nederlands, ondoorschijnendheid), bepaalt de kracht van het filter: 0 is geen enkele kracht (het voorbeeld is gelijk aan de originele foto), 100 is volle kracht, het filter wordt volledig toegepast.

Vlak daaronder zie je een aantal gangbare schuiven om zaken als contrast en verzadiging bij te sturen. Bij zwartwitsimulaties kun je met de Hue-schuif (toonkleur) een kleurverschuiving teweegbrengen en je foto ‘tonen’. Daartoe moet de schuif Saturation (verzadiging) wel een licht positieve waarde hebben. Bij waarden groter dan 0.10 is de kleurverschuiving waarschijnlijk te sterk. Uiteraard kun je ook de toonkleur van kleurenplaten veranderen. Soms helpt het om de optie Post-normalize aan te vinken.

Groter voorbeeld

Linksonder in het venster zie je nog vijf uitrolmenu’s. Met de onderste kan het formaat van de voorbeeldfoto worden vergroot. Door ‘m op groot te zetten wordt ook het volledige venster groter. Rechts onder de schuiven vind je het uitrolmenu met de titel Preview type. Daar kun je opgeven dat je een gesplitst scherm wilt hebben met het origineel en het resultaat van de nieuwe filmlook, inclusief alle aanpassingen die je maakt. Onder het voorbeeldvenster kun je met het plusje inzoomen op een deel van de foto, vooral belangrijk als je veel korrel gaat toevoegen. Door op OK te klikken wordt de Polaroid-look toegepast en het G’MIC-venster gesloten. Je foto kun je nu indien gewenst verder bewerken in GIMP of direct bewaren.

Voilà, het resultaat.

milla.polaroid.px70

Pat Davids blog is hier:

http://blog.patdavid.net/