Foto verkleinen

Door de overdaad aan pixels waar de meeste moderne camera’s onder gebukt gaan, moeten foto’s vaak verkleind worden. Dat wordt ook schalen genoemd.

Als je een foto op het web wilt zetten of per mail versturen, is het vaak gewenst de omvang van de foto terug te brengen tot een formaat dat goed op een beeldscherm past. Niet alle software past een te groot formaat automatisch aan. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je foto’s niet alleen op grote beeldschermen worden bekeken maar ook op tablets en smartphones. Voor web- of mailgebruik is een plaatje van zo’n 500 tot 800 pixels voor de lange zijde doorgaans prima.

Open de te verkleinen foto. Klik in het menu op Afbeelding, dan op Afbeelding schalen. Je ziet daar de maten in pixels van je foto.

afbeelding.schalen

Verkleinen kan door een van de twee waarden onder Afbeeldingsgrootte te wijzigen. Hier kiezen we 800 pixels voor de lange zijde, dat is de hoogte in dit geval. Omdat het ‘kettinkje’ rechts van de twee waarden voor hoogte en breedte gesloten is, zal de waarde voor de breedte automatisch meeschalen; je kunt dat zien door in het veld ‘breedte’ te klikken.

Je kunt in het uitrolmenu in plaats van ‘px’ (pixels) ook voor ‘percentage‘ kiezen, bijvoorbeeld 50% of 25%.

Klik op OK en de foto op je scherm wordt opeens een stuk kleiner afgebeeld; dat is omdat de afbeeldingsgrootte onderaan je scherm nog de waarde heeft om de oorspronkelijke foto goed weer te geven. Door een paar keer in te zoomen (met een van de twee plustoetsen op je toetsenbord), wordt de foto beter afgebeeld.

Resolutie

Daaronder kun je ook nog de resolutie uitgedrukt in pixels per inch opgeven. Als je bij de velden voor hoogte en breedte ‘px’ hebt gekozen, verandert er niets wanneer je bijvoorbeeld de gangbare schermresolutie 96ppi ingeeft. Vaak kijken mensen hier van op, maar die resolutie is gerelateerd aan een afdruk van de foto door een printer of een fotolab, maar niet aan het beeldscherm.

Dat wordt anders wanneer je in plaats van ‘px’ kiest voor ‘mm’ of ‘cm’. Daar gaat het wel over afdrukmaten. Kijk maar wat er met de grootte van de foto gebeurt als je de resolutie halveert of verdubbelt.

Dus

Als je enkel een fotootje wil verkleinen, verander je alleen de hoogte- of breedtemaat in pixels of procenten, de rest laat je ongemoeid.