Een serie foto’s watermerken

Hieronder lees je hoe je een serie foto’s in één keer van een watermerk kunt voorzien. We gebruiken daarvoor, naast GIMP, het programma ImageMagick in een terminalvenster.

In het verhaal Een foto watermerken (te vinden onder de Receptenknop bovenaan) heb je in detail kunnen lezen hoe je GIMP kunt inzetten om een watermerk aan een enkele foto toe te voegen. Hier gaan we dat voor een serie foto’s doen. Hiervoor heb je het programmaatje ImageMagick nodig, op de meeste Linux’en is dit waarschijnlijk standaard aanwezig. Je kunt dat controleren door in een terminal een van de vele opdrachten van dit programma in te typen, bijvoorbeeld ‘convert’, en dan op de Enter-toets te drukken. Als je een hele lijst met opties voorbij ziet komen, is het programma geïnstalleerd. ImageMagick is er ook voor Windows en Mac, zie deze link.

http://www.imagemagick.org/

Hieronder maken we eerst een watermerk in GIMP en bewaren dat als png-afbeelding. Daarna plaatsen we dat met ImageMagick op een stel foto’s.

Start GIMP, kies in het menu onder Bestand de optie Nieuw…, en maak een nieuwe afbeelding van bijvoorbeeld 400 pixels breed en 200px hoog. Bij Geavanceerde opties zeg je dat de afbeelding gevuld moet worden met ‘Transparant‘. Dat ziet er zo uit.

nieuw.transparant

Activeer nu het tekstgereedschap (het A’tje in de gereedschapskist). Kies een font (lettertype) naar smaak, laat of maak de kleur zwart, stel grootte in op 50 pixels. Typ nu je watermerkboodschap, bijvoorbeeld ‘©pm/2015’. Ziet er zo uit.

tekst.zwart

Opmerking. De lettergrootte moet je afstemmen op de pixeldichtheid van je foto’s. Een lettergrootte van 50 is enorm voor een afbeelding van 640×400 pixels (want een achtste van de fotohoogte), maar zo goed als onleesbaar op een 36mp-plaat uit een full-frame camera.

Het laagvenster (Ctrl+L) ziet er nu zo uit.

lagen.1

Typ nu Ctrl+Shift+D, laag dupliceren. Het laagvenster toont dit.

lagen.2

Zorg dat de zojuist gedupliceerde laag actief is, zie de blauwe balk in de afbeelding hierboven. In het menu kies je onder Kleuren de optie Inverteren. De tekst wordt nu wit.

tekst.wit

Nu gaan we de bovenste laag enkele pixels verplaatsen, zodat een reliëfletter ontstaat. Zo blijft de tekst leesbaar op zowel een donkere/zwarte foto-ondergrond als een lichte/witte. In de gereedschapskist klik je op het verplaatsicoon.

gereedschapskist.verplaats.icoon

Bij de gereedschapsopties zeg je dat je de actieve laag wilt verplaatsen én, bovenaan, dat je de laag wilt verplaatsen (niet de selectie want er is hier geen selectie).

gereedschapsopties.verplaatsen

Met de pijltjestoetsen verplaats je de bovenste laag met de witte tekst enkele pixels in een willekeurige richting en je ziet nu de zwarte tekst ook tevoorschijn komen.

tekst.relief

Om het kwaadwillenden wat lastiger te maken het watermerk uit te gummen, voorzien we de witte tekstlaag van een lichte Focus blur, te vinden onder Filters, Vervagen, met kracht 1.

tekst.relief.blur

Nu moet je dit bestand bewaren (exporteren) als png, niet als jpg. Zo wordt de transparante ondergrond behouden. In dit voorbeeld exporteer ik ‘m als watermerk.png.

Dit bestand zet je in een mapje met de foto’s waar je een watermerk op wilt hebben. Dan open je een terminalvenster, je navigeert naar het betreffende mapje en je typt de volgende opdracht:

for i in *.jpg; do echo $i; composite -dissolve 15 -gravity North watermerk.png $i -alpha Set $i $i+watermerk.jpg; done

(Opmerking. WordPress zet mogelijk een afbreekteken in de code hierboven, die moet je even weghalen als je deze code kopieert. Opmerking 2. Die code is hoofdlettergevoelig, als jouw jpg’s op JPG eindigen, moet je hierboven ook for i in *.JPG schrijven).

Druk op Enter en van alle foto’s die in de map staan worden nu kopieën gemaakt met de extensie ‘+watermerk.jpg‘, dus bijvoorbeeld DSC_1000.JPG+watermerk.jpg.

  • Hoe vet de tekst op de foto terechtkomt, regel je met de waarde achter dissolve. 0 is transparant/onzichtbaar, 100 is ‘voluit’.
  • Waar de tekst komt te staan bepaal je met de -gravity optie; je kunt kiezen uit North, North-East, East, South en West, plus de tussenliggende windrichtingen.

Dit watermerk ziet er op de foto’s als volgt uit.

watermerk