Retouche: stofjes en troepjes weghalen

Wie regelmatig van objectief wisselt én een digitale reflex heeft, krijgt vroeg of laat te maken met stofjes op de beeldsensor. Afhankelijk van de plek waar ze zijn neergedaald, zijn ze meer of minder zichtbaar op de foto terug te vinden. GIMP heeft verschillende instrumenten aan boord om deze snel onzichtbaar te maken. Hieronder lees je hoe.

Stof hoort bij een digitale reflex zoals vogeltjes bij de lucht: het is het logische resultaat van een enigszins elektrostatische omgeving binnenin de camera en de pomp- en zuigwerking die door een zoomobjectief wordt veroorzaakt. De beeldsensor – of het low-pass- of anti-aliasfilter dat op de beeldsensor is geplaatst – regelmatig (laten) schoonmaken is zeker aan te bevelen.

Maar heb je eenmaal met stofjes en troepjes te maken, dan kan dit snel worden hersteld. Open een foto met lekker veel stof erop, zoals deze. Gemaakt met een digitale reflex die zes jaar lang niet was schoongemaakt – en dat is te zien!

DSC_4405

Op de uitvergroting – met een sterk opgevoerd contrast – is goed te zien hoe deze sensor er aan toe was.

DSC_4405.contrast+zoom

Al dat stof komt alleen naar voren bij extreme contrastwaarden, op een ‘gewone’ foto is beduidend minder troep te zien. Alleen die verticale veeg (boven het rode dak van deze Friese boerderij), die zie ik op al m’n foto’s uit die tijd terug.

DSC_4260

Het ene stofje is het andere niet

Retoucheren kan in GIMP met diverse gereedschappen. Welke je kiest hangt van het soort vervuiling af en waar die zich bevindt. Kleine vlekjes kun je vaak makkelijk wegpoetsen met het vingertje in de gereedschapskist, onze mooie veeg gaan we te lijf met een vervagingsgereedschap, soms biedt klonen uitkomst en vaak is de optie ‘Heal selection’ de aangewezen weg. De laatste optie is beschikbaar voor wie het pakket gimp-plugin-registry erbij heeft geïnstalleerd.

Vingertje

Ten eerste kunnen we het ‘vingertje’ in de gereedschapskist gebruiken om het stof weg te smeren.

gereedschapskist.vingertje

Beeld de foto eerst af op 100% of eventueel nog wat groter, om zeg maar met je neus bovenop de stofjes te staan.

veeg0

In het venster met de Gereedschapsopties kun je de grootte instellen en nog het een en ander.

gereedschapsopties.smeren

Onderzoek zelf even welke invloed de instellingen onder Gedragingen hebben. Beweeg de muis met ingedrukte linkerknop van links naar rechts en van boven naar beneden over het te bewerken gebied. Hiermee zijn snel goede resultaten te krijgen.

veeg0.vingertje.weg

Bewegingsvervaging

Onze veeg kan ook goed worden behandeld met het filter Bewegingsvervaging, te vinden in het menu onder Filters, Vervagen. Maak daartoe eerst met het lassogereedschap een selectie rondom de veeg en ‘verzacht’ deze met bijvoorbeeld 50 pixels (verzachten betekent hier: maak de overgang tussen selectie en niet-selectie minder abrupt dan wel of niet – of 1 of 0 in computerjargon – door de grens tussen beide 50 pixels groot te maken).

veeg1

Kies de vervagingsparameters die je nodig hebt. Voor bijgaand plaatje heb ik een lengte van 73 en een hoek van 42 (graden) gebruikt. Of je lineair, radiaal of zoom kiest, moet je met je eigen foto even uitproberen.

bewegingsvervaging.settings

Zoals in het plaatje hieronder te zien is, werkt dat best aardig.

veeg1.bewegingsvervaging

Let er wel op dat de ruis die in de lucht zichtbaar is, ook wordt uitgegumd. Bij te grote vervagingswaarden ga je dat in je foto zien. Merk ook op dat de foto waarop we werken een sterk opgevoerd contrast heeft om de resultaten beter te laten uitkomen; bij gewone foto’s speelt dit veel minder.

Andere vervagers

Probeer ook de andere vervaagfilters: zowel Focus blur, Gaussiaans vervagen als Selectief Gaussiaans vervagen kunnen goede diensten bewijzen. Focus blur is een zeer uitgebreid en flexibel gereedschap om een vervaging op delen van een foto toe te passen. Deze filters zijn eveneens te vinden in het menu onder Filters, Vervagen.

Heal selection

Vaak werkt het Heal selection-gereedschap voortreffelijk, maar voor de veeg in kwestie is het niet geschikt. Zoals gezegd maakt dit onderdeel uit van het extra pakket gimp-plugin-registry. Het is te vinden in het menu onder Filters, Versterken. Het is waarschijnlijk een goed idee om voor te stellen om altijd met dit instrument te beginnen, het is een geweldig stuk gereedschap!

Klonen

Met het kloongereedschap kopieer je delen van een foto naar een andere plek op die foto. Klik op het stempelicoon in de gereedschapskist.

gereedschapskist.kloon

Vervolgens houd je de Ctrl-toets ingedrukt en klik je met de linkermuisknop op een plek die je als klooncentrum wilt hebben. In het geval van deze veeg doen we dat net erboven, zie afbeelding.

klooncentrum

Nu plaatsen we de muiscursor op de veeg linksonder en trekken in een vloeiende beweging een lijn over de veeg. Met dit als resultaat.

kloonresultaat

Ergo

Deze methoden werken voor allerlei soorten vuiltjes, van strepen tot spikkels. Ook haartjes op gescande negatieven, foto’s of documenten zijn hier goed mee de wereld uit te helpen. In een ander verhaal zal ik enkele tools uit de G’MIC-selectie bespreken, die eveneens tot zeer goede resultaten leiden. Binnenkort te vinden in het menu bovenaan, onder de ingang G’MIC.

_______

pm|jan15