Dieptevervaging

Een G’MIC-filter dat zeker de moeite van het bekijken waard is, luistert naar de naam Depth blur. Hiermee breng je een vervaging in de foto aan op basis van de geschatte diepte ervan, met soms zeer fraaie resultaten.

depth.blur.detail

Het filter is te vinden via het menu van GIMP: Filters – G’MIC – Testing – Garagecoder – Depth blur.

Opmerking vooraf. Dit is een rekenintensief filter dat helaas maar één processorkern aanspreekt. Om te zien wat het doet, is het aan te bevelen om een foto met beperkte resolutie te nemen, later kun je de instellingen die bevallen alsnog op de foto met volle resolutie toepassen.

Nog een opmerking vooraf. Wat je ziet in het voorbeeldvenster komt niet altijd overeen met de uiteindelijke vervaging, houd hier rekening mee.

Een ‘dieptekaart‘ (depth map) van een afbeelding bevat informatie over de relatieve afstanden van objecten ten opzichte van elkaar. Het wordt vooral gebruikt in de wereld van de 3D-graphics, maar kan voor foto’s ook worden ingezet om de scherptediepte aan te passen door delen van de foto te vervagen. Dat is precies wat dit G’MIC-filter doet.

Meer over dieptekaarten is te vinden op Wikipedia, zij het Engelstalig: http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_map.

Als je het filter activeert, krijg je het volgende venster te zien.

depth.blur.venster

Bovenaan staat vermeld dat dit filter een vervaging toepast die gebaseerd is op de luminantie (helderheid) van de foto. In het voorbeeldvenster is te zien dat de vervaging sterker wordt naarmate de perspectivische afstand binnen de foto toeneemt. Door Reverse map uit te vinken, wordt het effect omgekeerd en ligt de scherptezone aan de overkant van het water.

reverse.map

Vink je ook Create/view depth map aan, dan zie je hoe zo’n dieptekaart eruitziet. Klik je nu op OK, dan wordt deze dieptekaart gegenereerd. Hoe je deze zelf kunt mengen met de betreffende foto, zie ik niet zo een-twee-drie. Via lagen kom ik niet eens in de buurt van wat dit filter produceert.

view.depth.map

Focusopties

Wat scherp moet blijven en wat niet, regel je met de schuiven Distance threshold (afstandsdrempel) en Blur amount (mate van vervaging). Door de eerste naar rechts te bewegen, wordt een groter deel van de foto scherper. Staat Reverse map aangevinkt, dan is het effect omgekeerd. Met de tweede schuif maak je de vervaging sterker.

De drie schuiven onder Depth map options gebruik je als je een dieptekaart wilt maken; ze hebben geen invloed op de manier waarop de foto wordt vervaagd.

Zie hieronder het resultaat, plus een uitvergroot detail. Die hangjongeren op dat bankje zijn nog prima te herkennen, terwijl de palmboom en de bootjes aan de overkant sterk vervaagd zijn. Het geeft een soort toy-effect maar toch ook weer heel anders.

Als laatste: dit filter vereist veel proberen en geeft vaak onbevredigende resultaten. Kennelijk hangt het van de foto af of het effect ‘werkt’ of niet. Maar die keren dàt het lukt, heb je ook een fraaie plaat in handen!

depth.blur.resultaat

depth.blur.detail.800px

————
pm|mrt15