Customcodeer die grauwe werkelijkheid!

Er zijn wel eens van die dagen dat je schoon en schoon genoeg hebt van die altijd maar dezelfde ogende en stomvervelende grauwe werkelijkheid, en die flauwe fotografische aftreksels daarvan. Maar geen nood met G’MIC’s custom code!

Open een stomvervelende foto, zoals deze genomen in het Apple Center in Amsterdam.

stomvervelend.0

Ik maak er eerst een vierkant van.

stomvervelend.vierkant

Dan even de kleuren opkrikken met G’MIC. Ga in het GIMP-menu naar Filters – G’MIC, tabje Colors, dan Boost-fade. Schuif de schuif naar rechts, hier heb ik een waarde van 9.50 gebruikt. Krijg je zoiets.

stomvervelend.vierkant.colorboost

Ga nu naar het tabje Various in het G’MIC-venster en klik op Custom code (global) of op de onderliggende entry Custom code (local). Er is zo te zien enig verschil tussen beide, maar erg lastig om precies onder woorden te brengen wat en hoe. Je ziet nu ongeveer het volgende venster.

venster.custom.code

Je kunt hiermee je eigen G’MIC-filters maken en in het G’MIC-menu opslaan, maar dat doen we hier nu niet.

Rechtsboven zie je wat rare code staan, dat zijn instructies voor de G’MIC-interpreter, de onderliggende grafische motor van G’MIC zeg maar. Je kunt de vervorming verminderen door de waarde achter –deform terug te brengen naar bijvoorbeeld 8, zoals met bijgaand plaatje is gedaan. Met waarden van 50 of meer wordt het compleet cha- en psychotisch, dus een beetje oppassen daarmee. Je kunt direct zien welk effect het heeft door op de Update-knop boven het codevenstertje te klikken.

Kanalen en waarden

Vergeet vooral niet te kijken wat er gebeurt wanneer je de code op verschillende kanalen loslaat (met de Channels-knop) en wat de Value action moet zijn: None, Cut of Normalize. Geen idee waar dit over gaat, maar het levert wel boeiende plaatjes op.

Onderstaand het resultaat. Onnodig te zeggen dat de werkelijkheid opeens een stuk luchtiger, kleurrijker en vrolijker oogt!

opeens.niet.stomvervelend.meer