Foto’s op een A4 plaatsen

Hoe je enkele foto’s op een A4 plaatst er er eventueel een onderschrift bijzet, lees je hieronder.

resultaat

Er bestaan allerlei programmaatjes waarmee je fotomontages van grotere aantallen foto’s kunt maken, maar als je slechts een paar foto’s op een A4 wilt zetten, doe je dat het best ‘met de hand’.

De werkwijze is eenvoudig: maak eerst een A4 aan en open vervolgens enkele foto’s als lagen.

Eerst de A4. Kies in het menu Bestand dan Nieuw en kies onder Sjabloon voor A4. Deze wordt gevuld met de achtergrondkleur, standaard is dat wit. In plaats van mm kies je voor beeldpunten (pixels) en dan zie je dat de nieuwe afbeelding 2480 bij 3508 pixels telt – precies wat we nodig hebben om de A4 op 300 ppi (pixels per inch) af te drukken. Dat geeft meteen ook een indruk van de ruimte die we hebben om de foto’s te gaan plaatsen.

A4.pixels

Dat ziet er zo uit.

a4.achtergrond

Nu kun je gewoon een paar foto’s naar de A4 slepen, bijvoorbeeld vanuit een bestandsbeheerder. Of je sleept wat plaatjes die op je bureaublad staan naar de A4 of je sleept iconen uit het geschiedenisvenster van GIMP naar de A4. Dit kan ook via het menu: Bestand – Openen als lagen.

Voor dit voorbeeld heb ik drie foto’s gekozen. Het lagenvenster ziet er nu zo uit.

4lagen

Zoals je ziet is alleen de bovenste foto zichtbaar, we hebben hier namelijk drie foto’s op elkaar ‘gestapeld’. Deze foto’s hebben meer pixels dan ons A4’tje kan herbergen, dus moeten we ze eerst verkleinen of schalen. Dit gaat per stuk. Klik op het schalenicoon in de gereedschapskist

schalen.icoon

of via het toetsenbord Shift+T. Krijg je dit.

schalen.fryslan

Hierboven hadden we al gezien dat de A4 3508 pixels hoog is. Om drie foto’s boven elkaar kwijt te kunnen, moeten we ze verkleinen naar bijvoorbeeld 1000 pixels voor de korte zijde (voor liggende foto’s). Je kunt deze maat direct in het dialoogvenster invoeren: zorg er wel voor dat het kettinkje naast lengte en breedte gesloten is, dan blijven de verhoudingen intact. Of je pakt een van de handvatten rondom de foto en verkleint ‘m naar 1000 pixels. Houd de Shift-toets ingedrukt om de lengte/breedte-verhouding in stand te houden.

Doe dit voor alle drie de foto’s; het ziet er nu zo uit.

geschaald

Je ziet maar één foto omdat ze nog steeds precies op elkaar liggen. We gaan ze nu verplaatsen. Beroer de M op je toetsenbord of klik in de gereedschapskist op het verplaatsicoontje. Zorg dat het venster met de gereedschapsopties er zo uitziet.

verplaatsen

Nu kun je op de foto’s klikken en ze naar de gewenste plek slepen, bijvoorbeeld zo.

resultaat

Deze foto’s zijn overigens nog steeds per stuk te behandelen met (bijna) alle instrumenten die GIMP te bieden heeft. Zo kun je er bijvoorbeeld een slagschaduw aan toevoegen: Filters – Licht & schaduw – Slagschaduw.

slagschaduw

Merk op dat deze slagschaduw als een nieuwe laag aan de A4 wordt toegevoegd.

dropshadow

Door die laag te activeren (door er met de muis op te klikken in het lagenvenster, dat venster oproepen doe je met Ctrl+L) en op de M te drukken, kun je die laag naar smaak verplaatsen en daardoor het slagschaduweffect vergroten of verminderen. Met de dekkingsschuif regel je de intensiteit van de schaduw.

De achtergrond is eveneens nog steeds te manipuleren. Je kunt het wit vervangen door een foto, of je verandert de kleur. Kies een nieuwe voorgrondkleur door op het kleurenicoon in de gereedschapskist te klikken.

voor.achter

Vervolgens klik je op het emmertje in de gereedschapskist (zorg dat bij gereedschapsopties staat aangegeven dat er gevuld moet worden met de voorgrondkleur) en je klikt op het wit van de A4, et voilà!

De A van Tekst

Wil je een bijschrift toevoegen, dan klik je in de gereedschapskist op de A van Tekst en vervolgens ergens op het wit van de achtergrond. In het dialoogvenster dat dan verschijnt kies je eerst een geschikte lettergrootte, bijvoorbeeld 100 of 150, en desgewenst een kleur. Dan klik je ergens op de A4 en typ je de tekst. Ook deze tekst wordt weer als laag toegevoegd. Maak je een fout of je wilt opnieuw beginnen, dan volstaat het om de tekstlaag naar het prullenbakicoon rechtsonder in het lagenvenster te slepen.

et.voila

Montage

In een ander stukje beschrijf ik het programma Montage, waarmee je grotere series foto’s automatisch kunt rangschikken, desgewenst voorzien van bepaalde effecten.
____
pm|mei15