Over

Deze website is ontstaan in het kielzog van het boek Basiscursus GIMP, Inkscape en Scribus (Academic Service 2014, zie knop bovenaan), waarvan ik het GIMP-deel heb geschreven. Iedereen kent wel de uitdrukking ‘Schrijven is weglaten’ en naarmate het boek vorderde groeide de hoeveelheid weggelaten materiaal dan ook. Toen het boek eenmaal z’n einde naderde had ik inmiddels al z坦 veel weggelaten, dat ik daar langzamerhand een hele website mee zou kunnen vullen. Waarvan akte!

Meteen even iets verduidelijken: deze site gaat uitsluitend over de fotografische kwaliteiten van GIMP, hoewel de software ook veel gebruikt wordt voor het maken van illustraties of teksteffecten.

GIMP is al vele jaren een goede bekende in fotoland. Dit opensourceprogramma voor beeldbewerking kent echter enkele beperkingen, zoals een als ingewikkeld ervaren gebruikersinterface, geen ondersteuning van 16-bits foto’s of een suboptimale Nederlandstalige documentatie. Dat 16-bitsverhaal zal in versie 2.10 tot het verleden behoren, lees daartoe het verhaal over de ontwikkelversie van GIMP 2.9, zie de knop rechtsboven. Je zult zien dat je de eigenaardigheden van de interface snel zult doorgronden (zie apart artikel daarover), om vervolgens te concluderen dat er eigenlijk helemaal geen eigenaardigheden zijn!

Met behulp van het ‘receptenboek’ bovenaan kunnen beginners de werking van GIMP onder de knie krijgen en gevorderden wellicht nog wat inspiratie opdoen. In de loop der tijd zal de hoeveelheid recepten groeien. Waar zinvol komt ook andere software aan bod, zoals ImageMagick of de raw-convertor dcraw.

Teruggeven

Ik hoop met deze site ook iets ‘terug te kunnen doen’ voor de open-sourcegemeenschap. Ik maak al vele jaren gebruik van voortreffelijke en vrij verkrijgbare software zoals Xubuntu, GIMP, Firefox en LibreOffice. Het zou fijn zijn als deze site ertoe kan bijdragen dat meer mensen de kracht van opensource ontdekken en de populariteit van GIMP daardoor stijgt. Het programma is dat namelijk meer dan waard.

Paul Matthijsse, december 2014.

 

11 gedachten over “Over”

  1. GIMP is inderdaad een fantastisch programma, zeker sinds ze de mogelijkheid hebben geboden om die vervelende zwevende menu’s ook “vast” in je scherm te monteren. Ik ben in de door mij geraadpleegde literatuur nog nooit iets tegen gekomen dat je met bv. Photoshop w辿l en met GIMP niet kan doen. Er _zijn_ verschillen, maar in de normale boeken over fotografische bewerking vond ik nog nooit iets dat ik 辿cht niet in GIMP kan. Enige 辿chte minpunt: heel wat van de menu’s (alvast in de Nederlandstalige versie) worden onvoldoende uitgelegd. Dan heb ik het vooral over de filters en dergelijke. Het is “leuk” om naar die effecten te kijken, maar wat er nu juist gebeurt is niet duidelijk. Wat ook niet duidelijk is: als je bewerkingen uitvoert, kan je bij “modus” kiezen voor “normaal”, “overlay”, “zacht licht”, “optellen”, “oplossen”, “vermenigvuldigen” enzovoort. Nergens vind ik een goede uitleg over wat die zaken juist doen. Maar niettemin blijf ik het een fantastisch programma vinden.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hallo Jens ik gebruik GIMP nog niet zo lang maar door veel uit proberen zie je toch wel wat het filter doet en ook het zacht licht etc. Het is echt een kwestie van veel proberen. Ik weet niet of je op FACEBOOK zit daar is een pagina die over GIMP gaat en er veel uitgelegd wordt en hulp wordt gegeven.
    Groetjes Ineke

    Like

  3. Dag Jens,
    Wat je aankaart met de modi is inderdaad niet altijd even duidelijk, resp. soms volstrekt onduidelijk. Ik heb er wel eens iets over gelezen, die termen zijn samenvattingen van wiskundige formules. Op onderstaande site zie je een ‘uitleg’ van het een en ander, helpt je er ook weer aan herinneren dat je met _digitale_ fotografie aan de gang bent. De Overlay-modus doet dit bv. met je pixels:
    E=I/255x(i+(2m/255)x(255-i))
    (Is u daar nog? -:)
    Meer rekengenot hier:
    http://docs.gimp.org/en/gimp-concepts-layer-modes.html

    Like

  4. Dag Paul, ben jij de Paul uit Oosterbeek? Zo ja wil je dan contact opnemen? We houden in kleine kring een re端nie binnenkort en hopen dat jij er ook bij kunt zijn. Groet, Annebep

    Like

  5. Annebep!!!
    Yes ik ben de Paul uit Oosterbeek maar woon inmiddels 1000km verder naar het zuiden, dus weet niet zeker of ik bij die re端nie kan zijn. Wie zijn daarvoor uitgenodigd?
    Groet, Paul.

    Like

  6. 2019恷仟:シャネルiPhoneXSケ`ス|ヴィトンiPhoneXSケ`ス| シャネルiphoneケ`ス ,ルイヴィトンiphoneケ`ス,ブランドスマホケ`スiphone XSMax ,グッチiphoneケ`ス7/8plusコピ`;iphoneケ`スブランドコピ`iPhone XS/9 plus/Xrケ`スブランド繁櫃緑戴アイテムを今翌宥。僕創o創,詰鯉にて互瞳|な斌瞳を囮戻工崑しております。繁櫃離僖蹈妊スマホケ`ス(iphoneケ`ス)、 ブランドのパロディスマホケ`スは、 そのブランドのものでなくても麼するのには森寄なアイテム。
    ルイヴィトンiphoneXSケ`ス http://www.dhesolutions.co.uk

    Like

  7. ス`パ`コピ`ブランド亊。ケ`スブランドコピ`のコピ`ブランド宥恷芦、冥せるサイトです.iPhone亊。ケ`スブランドコピ`2017恷仟恬 iPhone亊。ケ`スルイ ヴィトンコピ`, iPhone亊。ケ`スシャネルコピ`,iPhone亊。ケ`スエルメスコピ`,iPhone亊。 ケ`スグッチコピ`,iPhone亊。ケ`スプラダコピ`,iPhone亊。ケ`スMCMコピ`.おすすめiPhoneケ`ス?カバ`,しゃれでかわいい繁櫃iPhone.
    ルイヴィトンiphoneケ`スコピ` http://www.ccwproducts.com

    Like

  8. ルイヴィトンiphone8plusケ`ス,シャネルiphone8plusケ`ス,グッチiphone8plus ケ`ス,ブランドiphone8plusケ`ス,ルイヴィトンiphone7ケ`ス,シャネルiphone7 ケ`ス,グッチiphone7ケ`ス,ブランドiphone7ケ`ス, ルイヴィトンiphone6plusケ`ス, iphone7 ケ`ス LV iphone7ケ`ス ブランド 返、侏仟斌瞳アイフォン ケ`ス 繁iPhone ハ`ドカバ`au iphone7 plus sim仟侏返、侏ケ`ス iphone6s plusiphone 鯉 曳^iphoneカバ` 7と72015歪の仟しいスタイルiphoneケ`ス びぃとん歪モデル,ブランドコピ`亊。ケ`スiphone7/iphone8/iphone8s plus/iphonex.
    グッチiphoneケ`ス http://spa.kraftangan.gov.my

    Like

  9. ブランドスマホケ`スコピ`爾芦シャネルiphone8/8PLUS|iphone7,iphoneケ`スブランドコピ`爾芦宥亢咾措糾,繁iphoneケ`スブランド領, iphoneケ`スコピ`のiPhoneXケ`ス,iPhone8ケ`ス … 爾芦宥CHANELシャネル iphone7 plus/iphone5s/iphone8/iphone8plus ケ`スカバ`ス`パ`コピ`CHANEL .ブランドスマホケ`ス
    ブランド亊。ケ`スコピ` http://www.rmllwb.us

    Like

  10. Hi I like to ask question I read from your blog anout Raw therapee. I dont know how to contact you. None in any plane i your blog except here.
    During Raw therapee especially in tone curve tutorial. You use neutral profile always. I’m new. I usually open with default which is Default ISO low profile. Then start from there. For curve I keep those 1st curve of that profile and add 2nd s-curve learned from your tutorial. What your thinking about my step? That start from this p4ofile? Should I start from neutral. I search around but not quite found something usefull yet.
    Prapan
    nquantum@hotmail.com

    Like

Reageer