Eerst doen

Voor GIMP bestaan vele uitbreidingen in de vorm van filters, scripts en andere zaken die prima van pas kunnen komen bij het bewerken van foto’s. Sommige zijn ondergebracht in kant-en-klare pakketten, die je via een softwaremanager direct kunt installeren. Andere kun je per stuk downloaden, waarna ze even naar het juiste GIMP-mapje moeten worden uitgepakt.

A. Kant-en-klare pakketten

1. gimp-plugin-registry

Installeer dit en je kunt de komende tien jaar vooruit met het ontdekken van alle mogelijkheden die GIMP opeens te bieden heeft! Dit plugin-registry vormt een flinke verzameling filters die vooral voor fotografisch gebruik erg goed van pas komen. Na installatie vind je diverse scherptefilters, ruisfilters en andere goodies, zoals het simuleren van analoge filmkorrel, het maken van contactsheets, een zwartwit filmsimulator om je foto bijvoorbeeld een Kodak Tri-X-look mee te geven, een Diana Holga-filter, een lomofilter, filters om een foto warmer of koeler te tinten (via onder meer vier Wratten-filters: Wratten 80 en 82 om te koelen en Wratten 81 en 85 om op te warmen) en GIMP FX Foundry, dat op zichzelf al een uitgebreide verzameling filters vormt, na installatie te vinden in de menubalk bovenaan.

fx-foundry

Installeren van al deze plug-ins op een Xubuntu-systeem is zo simpel als het intypen van de volgende regel in een terminalvenster:

sudo apt-get install gimp-plugin-registry

Je zult je wachtwoord moeten geven en na installatie een eventueel draaiende GIMP-sessie moeten afsluiten en het programma herstarten. De filters zijn op verschillende plekken in het menu terug te vinden, neem even de tijd om te kijken waar.

Opmerking. Als je de gimp-plugin-registry hebt geïnstalleerd, heb je automatisch al de plugin hieronder, gimp-gmic, op je systeem.

2. gimp-gmic

Zo mogelijk nog omvangrijker dan de bovengenoemde plugin is het pakket gimp-gmic. G’MIC staat voor GREYC’s Magic for Image Computing en is voor een groot deel gemaakt door de Fransman David Tschumperlé, onderzoeker aan het GREYC-instituut in Caen (Groupe de Recherche en Informatique, Image, Automatique et Instrumentation de Caen). Het aardige is dat een groot deel van deze filters ontwikkeld zijn voor hele andere dan fotografische doeleinden, bijvoorbeeld om kankercellen nauwkeuriger te kunnen opsporen! Dit verklaart ook waarom sommige filters vanuit fotografisch oogpunt moeilijk te begrijpen zijn. Maar veel filters zijn wel degelijk interessant voor fotografen, zoals een uitgebreide hoeveelheid ruis- en scherptefilters. Maar ook hele andere met allerlei artistieke effecten, zoals hieronder te zien.

Overigens was dit pakket vroeger bekend onder de naam GREYCstoration, maar dat wordt niet meer onderhouden.

Na installatie is G’MIC te vinden in het menu Filters, onderaan.

gmic.1gmic.lijst.van.hout

3. gimp-lensfun

Dit pakket bevat de lensfun-database met vertekeningsinformatie van een grote hoeveelheid gangbare objectieven. Eventuele beeldvervorming kan hiermee worden gecorrigeerd. Het objectief dat gebruikt werd om de foto te maken wordt vaak (maar niet altijd) automatisch gedetecteerd, inclusief het gebruikte diafragma. In het dialoogvenster kan worden aangevinkt dat de foto na correctie moet worden bijgesneden, maar dit gebeurt niet altijd correct. Soms is nog een dun zwart randje aan de zijden van de foto te zien, dat even met de hand moet worden weggesneden.

gimp-lensfun

4. Diversen

Afhankelijk van je manier van werken kun je ook nog de volgende pakketten installeren.

 • xsane – Biedt een grafische interface om via GIMP te scannen. Is na installatie te vinden in het menu, onder Bestand – Aanmaken – Xsane. Dit werkt prima voor het scannen van documenten of zwartwitnegatieven.
 • icc-profiles – Voor wie met kleurprofielen en gekalibreerde apparatuur werkt.

B. Zelf plug-ins installeren

Op de GIMP Plugin Registry-site is eveneens een grote hoeveelheid filters en plug-ins te vinden. Dit zijn doorgaans kleine bestandjes die je moet downloaden en in de juiste GIMP-map plaatsen. Hoe dat in z’n werk gaat illustreren we aan de hand van een plug-in genaamd Advanced Tone Mapping. Dit filter verandert de toonbalans van een foto, met vaak een plezierend resultaat.

Ga naar deze site:

https://registry.gimp.org/

Typ in het zoekveld rechtsboven de term ‘advanced tone mapping’ in en geef een Enter. Daar zie je, onder de beschrijving, het bestandje advancedtonemapping.scm (scm: Scheme broncode). Klik daarop en het wordt gedownload, laten we zeggen naar een mapje genaamd Downloads. Kopieer dit bestand vervolgens naar de verborgen map ~/.gimp-2.8/scripts. Start GIMP opnieuw en je vindt onder Filters – Versterken de ingang Advanced Tone Mapping…Script-Fu: Advanced Tone Mapping_003

Door wat rond te kijken of zoektermen als ‘photo’ of ‘black and white’ te gebruiken, zijn er nog tal van andere potentieel interessante scripts te vinden.

4 gedachten over “Eerst doen”

 1. Dank voor de vele nuttige ‘recepten’. Bij het bovenstaande vroeg ik mij echter af of je niet beter eerst met Gimp aan de slag kunt gaan om pas extra filters etc. te installeren bij gebleken behoefte.
  Anders gezegd: uit het bovenstaande wordt me niet echt duidelijk of er onmisbare (c.q. door veel mensen gebruikte) hulpmiddelen in de geadviseerde pakketten zitten en zo ja, welke dat dan zijn.

  Like

 2. Hallo, dat zou inderdaad een punt van overweging kunnen zijn, ja. Ik heb er toch voor gekozen om aan te raden die extra pakketten als eerste erbij te installeren, omdat ze fotografische hulpmiddelen toevoegen, zoals onder (veel) meer ruisfilters of onbegrensde batch-mogelijkheden voor wie niet bang is een scriptje te schrijven.

  Het was en is precies mijn bedoeling om een wegwijzer voor deze filters te maken, die fotografen informeert over wat nuttig is en wat niet, of minder.

  In de loop van 2015 zullen er steeds meer stukjes te lezen zijn en ik zal ook de indeling veranderen, zodat het onderscheid tussen ‘voor beginners’ en ‘voor gevorderden’ duidedelijker naar voren komt.

  Like

 3. Begrijp ik goed dat het advies is om alle drie de pakketten (gimp-plugin-registry, gimp-gmic en gimp-lensfun) meteen te installeren? Of overlappen de eerste en tweede elkaar? Worden de menu’s voor Gimp-beginners met al die keuzes niet onoverzichtelijk?

  Like

 4. Dat is inderdaad het advies. Als je gimp-plugin-registry installeert, wordt automatisch ook gimp-gmic geïnstalleerd, zoals het artikel duidelijk vermeldt. Verder is hier geen overlap. Naar wens – wil je lenscorrecties aanbrengen? – installeer je ook nog gimp-lensfun erbij.

  En ja, hoe meer je installeert, des te onoverzichtelijker het wordt. Staat tegenover dat je uiteindelijk maar weinig zaken steeds nodig hebt, dus je vindt snel de weg.

  Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: