RAW?

Wil je snel even een raw-bestand converteren zonder daar grote programma’s en extra bibliotheken voor te moeten installeren, dan kun je dat met behulp van het programmaatje dcraw doen.

Dat is geschreven door David Coffin (vandaar de eerste twee letters van de programmanaam). Doel van zijn programma is om alle verschillende raw-bestanden die er op deze wereld zijn, te kunnen lezen. En dat lukt heel goed, alleen raw-bestanden van de nieuwste camera’s niet altijd. Maar ondersteuning daarvan is doorgaans binnen een maand geregeld. Dcraw wordt, in al dan niet aangepaste vorm, ook door andere raw-converters gebruikt, zoals RawTherapee en Darkroom en naar het schijnt ook door commerciële programma’s.

Het is een basaal programma maar het doet wat het zegt: raw’s omzetten. Deze worden geconverteerd naar tiff of ppm, naar wens als 8- of 16-bit bestanden. De eerste versie dateert van februari 1997 en het programma wordt voortdurend vernieuwd.

Om dcraw te gebruiken moet je het eerst even installeren via de softwaremanager, of de broncode zelf downloaden (hoe je dat compileert, lees je onderaan dit verhaal). De laatste versie kan worden gedownload van deze site:

http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw

Daar kun je ook lezen welke camera’s het programma ondersteunt. Volgens de laatste telling (medio november 2014), zijn dat er maar liefst 598!

Een foto ‘demozaïeken’ zoals dat officieel heet, doe je in een terminal. ‘cd’ naar het mapje met raw’s toe en typ dan:

dcraw <raw>

inclusief extensie, dus bijvoorbeeld

dcraw1

NEF is het raw-formaat van Nikon. Vervang dat in de terminalopdrachten op deze pagina door de RAW-extensie van je eigen camera (CR2, PEF, ARW, etc.).

Na een paar seconden zie je het bestand DSC_1000.ppm verschijnen. Met de -v optie wordt dcraw verbaler.

dcraw14

In mijn geval zie ik in de terminal het volgende langskomen.

Loading Nikon D7000 image from DSC_5120.NEF …
Scaling with darkness 0, saturation 16383, and
multipliers 2.267915 1.000000 1.217263 1.000000
AHD interpolation…
Converting to sRGB colorspace…
Writing data to DSC_5120.ppm …

Wil je een tiff-bestand hebben, voeg dan -T aan de opdracht toe:

dcraw2

De witbalans van de camera gebruiken doe je met de optie -w:

dcraw3

Dat levert bijna altijd veel betere kleuren op.

Een 16-bit bestand schrijven doe je met de optie -6:

16bit.raw

Als je een 16-bits raw-bestand wegschrijft als ppm dan is het resultaat vaak te donker. David Coffin zegt het zo: “Don’t complain that 16-bit output is too dark — read the FAQ!” Tiff’s zien er heel wat beter uit. Bedenk wel dat dcraw niet is ontwikkeld om de best mogelijke output te bewerkstelligen, het programma verzorgt een basisconversie die je vervolgens in een beeldbewerkingsprogramma tot in de puntjes goed kunt zetten.

Soms is de resulterende foto te licht en/of details in witte luchten zijn verdwenen. Dan moet je de ‘belichting’ wat aanpassen met de optie -b , zoals in

dcraw5

Die ‘b’ staat voor brightness; de standaardwaarde is 1. Kleiner dan 1 maakt de foto donkerder (gebruik wel de notatie 0.8, niet 0,8), groter dan 1 lichter.

Samenvattend, even snel een raw converteren naar een 8-bit tif doe je gewoon zo:

dcraw12

Dat levert de volgende tif op, samen met een uitsnede op 100%. Zoals je ziet is deze prima verder te verwerken in GIMP.

DSC_5066.dcraw.web

dcraw.100pct

Alle raw’s in de huidige map converteren naar tif’s, gebruikmakend van de witbalans van de camera:

dcraw13

Je kunt ook alleen de ingebedde jpg uit de raw extraheren met de optie -e:

dcraw10

Je ziet nu een bestand DSC_1000.thumb.jpg verschijnen. Met mijn camera levert dit jpg’s op met de volle resolutie (dus alle pixels), maar ook met de hoogste compressie, waarschijnlijk kwaliteitsniveau ‘basic’. Vanaf 200% is al blokvorming te zien, dus wie denkt ‘ik hoef alleen nog maar in raw te schieten en ik haal de jpg’s er wel uit met dcraw’, levert dus wel in op de kwaliteit van die jpg’s. In dat geval is het beter om te schieten met de optie raw+jpg, waarbij je de camera vertelt dat de jpg-kwaliteit ‘fine’ of ‘high’ moet zijn.

Om de jpg-thumbnails uit een reeks Nikon NEF-bestanden te halen typ je:

dcraw11

Het programma biedt nog meer mogelijkheden, typ daarvoor

dcraw9

Compileren

Download het bestandje dcraw.c van de site van Dave Coffin naar een mapje. Cd in een terminal naar dat mapje toe en typ:

gcc

Het programma start je met ./dcraw

Aan het versienummer wat boven aan de startpagina zichtbaar is kun je zien of deze nieuwer is dan wanneer je gewoon dcraw uit de softwaremanager hebt geïnstalleerd. In mijn geval was de nieuwste versie 9.22; de eerder via Synaptic geïnstalleerde versie was 9.19. Het verschil is dat de nieuwste ook de allernieuwste camera’s ondersteunt en de oudere versie een of enkele modellen minder.

Door deze nieuwe dcraw naar een systeemmap te kopiëren, heb je altijd de nieuwste versie bij de hand.

dcraw15

Wil je echt aan de gang met raw-bestanden, dan is het veel beter om een gespecialiseerd programma te gebruiken. Zowel RawTherapee als Darktable zijn opensourceprogramma’s en zijn beschikbaar voor Linux en Macintosh; RawTherapee biedt ook Windows-versies.

www.rawtherapee.com
www.darktable.org

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: