New wavelet-blog!

Huishoudelijke mededeling over waarom er even geen nieuwe verhaaltjes op dit blog verschijnen: ik ben aan de gang met een nieuw blog, waarin ik probeer uit te leggen hoe je moet werken met het nieuwe en fascinerende Wavelet-gereedschap in RawTherapee, een opensource raw-converter.

Wie G’MIC voor GIMP heeft geïnstalleerd heeft al de beschikking over twee wavelet-gereedschappen: wavelet denoise, te vinden onder Filters, Versterken en door mij al jaren tamelijk standaard gebruikt, en een Wavelet decompose-gereedschap dat goede diensten kan bewijzen bij het retoucheren van portretten. Het laatste is te vinden onder Filters, Algemeen.

Het wavelet-gereedschap zoals dat sinds een paar weken in RawTherapee is geïmplementeerd maakt gebruik van een ander, krachtiger wavelet-algoritme dan dat in GIMP (en in dcraw, waar het ook wordt toegepast). Dit gereedschap is op dit moment – juli 2015 – alleen beschikbaar in ontwikkelversies van RawTherapee, maar dat zal vast snel veranderen.

Wachtrij

Voor dit Alles GIMP of bijna-blog staan op z’n minst nog enkele onderwerpen in de wachtrij, waaronder het maken van montages met G’MIC en het werken met de wavelet-tool in GIMP ten behoeve van retouche. Beslist het bekijken waard is ook een ander G’MIC-gereedschap: color grading. Dit is in z’n eentje al bijna een compleet beeldbewerkingsprogramma. Verder komt er ooit een stuk over de vele scherptefilters in GIMP (is al half geschreven maar er komen steeds weer nieuwe filters bij!) en dan vooral: welke is of welke zijn het snelst en praktisch voor dagelijks gebruik? Ik ga zeer zeker ook aandacht schenken aan de filters die ruis verminderen, bijvoorbeeld als gevolg van hoge iso-waarden tijdens de opname. Eentje die nieuw is in G’MIC heet Smooth [nlmeans] en die geeft soms onwaarschijnlijk goede resultaten! In GIMP te vinden onder Filters, dan G’MIC, tabje Repair. Kortom: u hoort nog van mij! 😉

Wie rond wil kijken op mijn nieuwe blog (Engelstalig ditmaal) kan hier terecht:
https://rawtherapeewavelets.wordpress.com/

Update per december 2015. Betreffend blog is verhuisd en maakt nu onderdeel uit van mijn onlangs in gebruik genomen maar nog steeds in aanbouw zijnde fotopaleis. Wie een Engelstalig kijkje wil wagen, klikke de volgende link.

https://paulsphotopalace.wordpress.com/

Groet, Paul.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s