Foto’s in batch verkleinen

Er bestaan vele programmaatjes om een reeks foto’s te verkleinen, bijvoorbeeld om ze op te sturen naar het fotolab. Het is immers nergens voor nodig om de volle resolutie van je camera te gebruiken als je alleen maar 10×15-printjes wilt hebben. Hier gebruiken we daar de toverdoos ImageMagick voor.

Binnen GIMP kun je dat doen met het batch-tooltje dat op je systeem terechtkomt als je het pakket gimp-plugin-registry installeert. Dat is te vinden onder Filters – Batch (onderaan) – Batch process. Maar veel leuker is om de wonderlijke toverdoos ImageMagick hiervoor in te zetten en de foto’s via een terminalvensters te verkleinen.

imagemagick

Mogelijk moet je ImageMagick eerst installeren; op een Xubuntu-systeem is het standaard aanwezig. Op de website van ImageMagick vind je kant-en-klare pakketten voor Unix, Mac OS X, iOS en Windows.

http://www.imagemagick.org/

Is ImageMagick eenmaal gebruiksklaar, kopieer dan de foto’s die je wilt verkleinen naar een apart mapje. Dan open je een terminal en je cd’t naar dat mapje toe.

Voer dan de volgende magische spreuk in en al je JPG’s worden verkleind met het percentage dat je hebt opgegeven en weggeschreven met de door jou gewenste JPG-kwaliteit, naar een nieuw bestand met een opgegeven extra term in de naam.

for i in *.JPG; do echo $i; convert -resize 50% $i -quality 75 -set filename:f “%t_10x15” ‘%[filename:f].JPG’; done

(Voor de duidelijkheid: tussen -set filename:f en “%t_10x15” staat een spatie).

Edit maanden later. Mocht je bovenstaande opdracht gekopieerd en in een terminalvenster geplakt (Ctrl+Shift+V) hebben en er gebeurt niets, dan komt dat doordat WordPress ‘vreemde’ aanhalingstekens gebruikt. Het gaat om het aanhalingsteken voor %t_10x15 en de ‘hoge komma’ voor %[filename. In je terminalvenster dus even veranderen in de gewone versies daarvan, dan werkt het wel – én als een trein! Einde edit.

Daar staat:

  • voor alle JPG’s die je in de huidige map vindt
  • verklein naar 50%
  • schrijf weg naar een JPG-bestand met compressie 75 (0 is extreem veel compressie, voor foto’s beslist nooit gebruiken, 100 is heel weinig compressie, maar geeft wel grote bestanden)
  • onder de originele naam plus de toevoeging _10x15

Je ziet in je mapje nu de oorspronkelijke foto, bijvoorbeeld DSC_1000.JPG en een tweede foto die een stuk kleiner is met de naam DSC_1000_10x15.JPG. Plus alle andere ook verkleind.

Dat ‘verklein naar 50%’ betekent dat een foto van 3000×2000 pixels wordt teruggebracht naar een foto van 1500×1000 pixels en dat is al een kwart van de oorspronkelijke omvang (afgezien van compressieratio’s).

Opmerking: deze opdracht is hoofdlettergevoelig, als je foto’s op jpg eindigen vindt ‘*.JPG’ niets. De laatste (de wegschrijfnaam) mag JPG of jpg zijn.

Hoeveel is genoeg?

Als je alleen maar 10×15-printjes nodig hebt, is het voldoende om ruwweg 1800×1200 pixels op te sturen. Het verkleinpercentage hierboven is dus afhankelijk van het aantal megapixels van je camera.