McFlou: een onwerkelijke werkelijkheid

Een fotografisch heel interessant filter in de G’MIC-gereedschapskist is McFlou, dat een deel van een foto in meer of mindere mate vervaagt en er naar wens een kleurzweem aan toevoegt, respectievelijk weghaalt.

McFlou (flou betekent onscherp in het Frans) is in het GIMP-menu te vinden onder filters, G’MIC, Testing en dan Telperion. Het is niet eenvoudig om te omschrijven wat dit filter precies doet, ik ben wel eens geneigd om te zeggen dat het een onwerkelijkheid aan de foto toevoegt! McFlou omschrijft zichzelf als een filter dat een vervaging toepast met randbescherming. Maar welk effect je uiteindelijk krijgt, hangt om te beginnen van de onderliggende foto af en daarna van de onderlinge wisselwerking tussen de verschillende schuiven. Soms is het prachtig, soms ook drie keer niks! Rondgang hieronder.

basis.450px

We openen een kleurrijke foto en activeren McFlou.

mcflou-venster

[Klik voor vergroting]

In het venster dat verschijnt zien we een negental schuiven. Standaard zijn de bovenste drie actief, de onderste niet. Om beter te zien wat dit filter doet, klik je linksonder op Voorbeeldformaat en dan Groot. Met het plusje onder het voorbeeldvenster kun je inzoomen. Onder de schuiven zie je het uitrolmenu Preview type. Door een waarde anders dan Full te kiezen wordt het voorbeeldscherm in tweeën gesplitst met een eh… voor- en nabeeld, als het ware!

Je ziet meteen al een vervaging; die kun je versterken door de blur-schuif verder naar rechts te slepen. Hieronder gebruiken we een waarde van 13.

mcflou1

Naar wens kun je het beeld weer iets verscherpen met de Sharpen-schuif. Lastig te zeggen wat de Blend-schuif doet: als je die op 0 zet doet alleen de scherpteschuif het nog, de blur reageert niet meer. Kennelijk wordt hier de blur aan het verscherpte beeld toegevoegd; een blur van 1 doet dat maximaal.

Door het vinkje voor Skip weg te halen kun je het contrast en de kleur van de foto beïnvloeden. Ik gebruik dit vrijwel altijd. De gamma-schuif maakt het geheel lichter of donkerder. De Value min- en max-schuiven maken respectievelijk de schaduwen donkerder en de hoge lichten lichter. De laatste schuif zorgt vrij snel voor meer of minder uitgebleekte hoge lichten, maar dat past juist vaak heel goed bij het soort beelden dat we met dit filter willen maken!

Tot slot kun je met de Gamma g/r/b-schuiven de kleuren sterk beïnvloeden. Ik sleep de Gamma b-schuif vaak een stukje naar links, voor onderstaande foto is 0,85 gebruikt. De andere twee houd ik meestal op de standaardwaarde 1.

Alle instellingen terugzetten naar de standaardwaarden doe je door op de knop onderaan Opnieuw instellen te klikken.

Het merkwaardige is dat de vervaging duidelijk aanwezig is, maar de details in veel gevallen ook goed overeind blijven. Vandaar dat ik het hierboven over iets ‘onwerkelijks’ had! Overigens is deze foto uitsluitend met het McFlou-filter bewerkt.

Detailfoto’s voor en na.

detail.530px.orgdetail.530px.result

En het resultaat!

mcflou.result.800px

[Klik voor vergroting]

G’MIC-interface

Nog even over de interface van G’MIC. Als de resultaten van dit filter (met precies deze instellingen) bevallen, dan kun je het toevoegen aan favorieten (Favs). Dat doe je door onderaan het lijstje met filters op het plus-icoontje te klikken. Kijk je nu bij Favs, dan zie je de laatst gebruikte filters plus McFlou. Start je GIMP een volgende keer, dan kun je een foto in één keer dit effect meegeven door op McFlou te klikken en dan op OK. Je kunt ook uiteenlopende instellingen van hetzelfde filter ‘favven’, je ziet dan McFlou(1), McFlou(2), etc. Door op de naam te klikken, kun je deze wijzigen in bijvoorbeeld MijnMcFlou_nietzoflou of MijnMcFlou.geelzweem.

Een favoriet verwijderen doe je door het te activeren en dan op het verboden-te-parkeren-icoontje onderaan het lijstje te klikken.

__________
pm|feb15

2 gedachten over “McFlou: een onwerkelijke werkelijkheid”

  1. Nog een kleine aanvulling op je tekst:
    “We openen een hele fraaie kleurrijke foto en activeren McFlou.” 😉
    Groetjes en bedankt voor de uitleg van dit filter.

    Like

Reageer