Polaroids maken

Er bestaan vele programmaatjes of plug-ins waarmee je zogenaamde polaroids kunt maken, die enigszins vale printjes met dat kenmerkende verticale kader rondom een bijna vierkante foto. Hieronder lees je wat je in GIMP moet doen om een polaroid te maken die je kunt laten afdrukken op 9 x 13 cm.

Er bestaan meerdere soorten Polaroid-films die elk net wat andere maten hebben. Hieronder gaan we uit van de maten van een afdrukje van een Polaroid 600 Plus-film en die zijn ongeveer 8,8 x 10,8 cm. Het bijna vierkante fotogedeelte meet 7,8 x 7,6 cm.

Wat we willen is een foto bijsnijden naar een vierkant, het canvas (de achter- of ondergrond van de foto) naar het polaroidformaat brengen en naar wens de kleuren wat aanpassen om een uitgebleekt effect te krijgen. De grootte moet zo gekozen worden dat we de foto op een 9 x 13-print kunnen laten afdrukken.

Hoeveel pixels?

Beginnen we bij het eind: hoeveel pixels moeten we naar het lab opsturen? Het is gebruikelijk om kleine foto’s – dat is alles tot ongeveer 13 x 18 cm – met 300 pixels per inch (ppi) te laten afdrukken. Ons polaroidje meet zoals gezegd 8,8 x 10,8 cm. Door dit te delen door 2,54 (1 inch = 2,54 cm) krijgen we de maat in inches: 3,5 x 4,3 inch. Dit vermenigvuldigen we met de afdrukresolutie van 300 ppi; dan moeten we dus 1050 pixels voor de korte zijde en 1290 pixels voor de lange zijde hebben.

Het bijna vierkante fotootje meet 7,6 x 7,8 cm, voor breedte x hoogte. Volgens dezelfde berekening moeten we de foto naar ongeveer 900 x 920 pixels verkleinen.

Open een foto waarvan je een polaroid wilt. Verklein ‘m eerst naar de resolutie die we nodig hebben, als volgt. In het menu Afbeelding kies je Afbeelding schalen. Geef voor de hoogte 920 pixels op, zorg ervoor dat het kettinkje rechts van de twee velden gesloten is en klik met de muis op het breedteveld. De breedte wordt nu automatisch verkleind, met inachtneming van de hoogte/breedte-verhouding.

afbeelding.schalen

Vervolgens maken we een bijna vierkante uitsnede van 900 x 920 pixels. Als volgt. Klik in de gereedschapskist op het rechthoekje linksboven om het rechthoekige selectiegereedschap te selecteren.

gereedschapskist.selectie

In het venster met de gereedschapsopties zet je een vinkje voor ‘Vast‘ en je selecteert in het uitrolmenu ernaast de optie Size. Vervolgens geef je 900×920 op en je klikt op het portreticoontje daar rechts van.

gereedschapsopties.selectie

Door ‘Oplichten’ aan te vinken wordt de niet-geselecteerde omgeving donkerder gemaakt waardoor je de compositie beter kunt beoordelen.

selectie.oplichten

Ben je tevreden, klik dan in het menu onder Afbeelding op Bijsnijden tot selectie.

Canvas

Nu gaan we het canvas vergroten. Klik in het menu opnieuw op Afbeelding en kies Canvasgrootte. Zorg ervoor dat het kettinkje naast breedte en hoogte ontkoppeld is en geef op 1050 voor de breedte en 1290 voor de hoogte. Klik op de knop Centreren en verminder de y-waarde onder Verschuiven tot bijvoorbeeld 75. Klik op Schalen.

Je ziet nu de foto met een geruit kader er om heen, ten teken dat dat leeg is.

canvas.vergroten

Door op Afbeelding en dan op Alle lagen samenvoegen te klikken, krijgt het geruite deel de kleur die is ingesteld als achtergrondkleur. Welke dat is zie je in de gereedschapskist.

gereedschapskist.voorachtergrondkleur

Voordat je de lagen samenvoegt, kun je die kleur veranderen door op het onderste vlakje te klikken.

achtergrondkleur.wijzigen

Zelf vind ik het mooier om in plaats van een puur wit kader een tint toe te voegen, bijvoorbeeld (in html-notatie) ‘dfdcd2‘. Ben je tevreden, klik dan op Alle lagen samenvoegen en hup, je polaroidje is daar! De mevrouw op de foto is de zeer charmante straatzangeres MissLiddl met haar Chansons discount! (zie http://www.compagnie-odali.fr/#!missliddl/c1b1w).

5176.missliddl

Wil je de kleuren nog wat uitbleken, kies dan bijvoorbeeld het filter Technicolor 2 Color in het menu onder Kleuren, of het filter Vintage look in het menu onder Filters, Artistiek.

5176.missliddl.technicolor25176.missliddl.vintagelook

Veel werk?

Wat een gedoe allemaal, zul je misschien zeggen. Maar wie deze werkwijze eenmaal in z’n of h’r vingers heeft, maakt zo’n polaroidje in een paar tellen. Anders grijp je naar G’MIC, daar vind je onder de ingang Frames ook een optie om polaroids te maken. Ook hier geldt: één voor één en stuk voor stuk. In het verhaal ‘De Grote Polaroidmachine!’ lees je hoe je dit proces grotendeels kunt automatiseren en daardoor vrij snel honderden foto’s tot polaroids kunt vermalen!

pm|dec14